COMENTARI DE TEXT

Abans de fer el comentari:


  • Numera les línies del text de cinc en cinc; així et serà més fàcil de referir-te’n.
  • Llegeix atentament el text i busca en un diccionari totes aquelles paraules que desconeixes.
  • Subratlla les paraules clau
  • Subratlla els elements formals que et semblen més expressius.


TEXT POÈTIC:

1.    Localització i Contextualització de la peça literària.
       Fer referència a l’autor/a, a la seva obra, a l’època, al corrent literari al qual pertany i relacionar-          lo amb el poema

2. Anàlisi del’estructura mètrica i la rima (estrofa, vers, rima)

3. Anàlisi del contingut.

  •  Identificació del tema o motiu essencial
  • Argument: Explica breument l’argument del text, què hi passa i quines són les idees                  principals.
  • Anàlisi de la veu poètica: Qui parla? A qui s’adreça? (cal observar l’ús de persones gramaticals, la presència de pronoms, …).
  • I, encara, heu de plantejar aquesta pregunta fonamental: Amb quina intenció parla el “jo” poètic? Les respostes poden ser diverses: exhortació, lament, denúncia, evocació, …


4. Anàlisi de l’estructura:

 Divideix el text en les diverses parts que el configuren i relaciona’l amb el contingut.

Un cop plantejades aquestes qüestions bàsiques, es pot passar a la identificació dels recursos que són exclusivament propis del llenguatge poètic:

5. Figures retòriques: fòniques (al•literacions), semàntiques (metàfores, comparacions, símbols, hipèrboles), lògiques (antítesis, paradoxes, ironies), sintàctiques (paral•lelismes, quiasmes, anàfores). Caldrà relacionar l’ús d’uns o altres recursos amb el nus temàtic que heu identificat en el poema.

6. Es fa imprescindible elaborar una conclusió on es reculli l’essencial de la vostra interpretació; és a dir la línia d’argumentació bàsica que aglutina totes les observacions.


TEXT NARRATIU:

1.Contextualització del fragment dins de l’obra i en el marc de la producció de l’autor -si es coneix. Contextualització, també, del fragment dins de l’època històrica i del corrent literari als quals pertany.

2. Esbós de les línies generals de l’argument que desplega el text. Cal tenir ben present que s’ha de centrar l’estudi en el fragment proposat per fer-ne el comentari. En cap cas, no és pertinent un resum de l’argument general de l’obra, ja sigui narrativa o dramàtica.

3.Identificació del motiu o motius temàtics que vertebren el fragment analitzat. S’ha de tenir present que el tema no és l’argument. Per tant, heu de distingir entre el nivell de la trama (triangle amorós, per exemple) i el contingut temàtic essencial (mostrar la dificultat de les relacions de parella, la incomunicació que les afecta i les deteriora, etc.).

4. Anàlisi de l’estructura del text, en funció del tema assenyalat prèviament. Un model clàssic d’estructura narrativa és el que s’ordena en: plantejament, nus, desenllaç; però els textos admeten moltes variants: finals oberts, discursos que evoquen el passat, pensament que flueix lliurement, …

5. Veu narrativa. Ja ho sabeu: Qui parla? A qui es dirigeix? Aquestes qüestions fonamentals us permetran determinar el grau d’objectivitat / subjectivitat del fragment (narrador omniscient, monòleg interior, diàleg dels personatges, estil indirecte lliure, …).

6. Directament relacionat amb la veu narrativa, caldrà contemplar la intenció del narrador. Algunes possibles respostes poden ser: penetrar en la consciència del personatge, presentar els fets objectivament, o bé de manera testimonial, enaltir l’heroi de la història, …

7. Caldrà fer, també, atenció, al temps i a l’espai narratius. Fixar on se situen cronològicament i espacialment els fets relatats, us pot ajudar a determinar el perfil del fragment: narració d’aventures, enfilall de records, descripció d’ambient, reconstrucció d’un somni, …

8. Proposta de conclusió que reculli la línia argumental bàsica damunt la qual heu anat ordenant les vostres observacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada